Khamis, 24 Januari 2013

50 SEN TERBELAH

Salam.  Ingat lagi dulu sebelum terlibat dengan pengumpulan ni pernah jugak aku terjumpa dengan 50 sen yang sisinya dalam keadaan terbelah dua.  Tapi masa tuh buat tak tahu aje la sebab ingatkan benda tu perkara yang biasa.  Ada jugak yang cakap tu duit palsu.  Fakta sebenarnya ialah 50 sen terbelah ni ialah 50sen keluaran tahun 1967, 1968 dan 1969.  50 sen terbelah jugak dikenali dengan istilah sebenarnya iaitu 50 sen Sisi Sekuriti atau pun Security Edge


 DALAM SIMPANAN AKU HANYA ADA 1967 DAN 1968
1969 DIKATEGORIKAN LEBIH RARE DARI YANG DUA TAHUN NI


DAPAT PUN YANG DAH TAK BERAPA CANTIK


SECURITY EDGE


SISI SEKURITI = TERBELAH


Walaupun ramai mencari 50 sen terbelah ni tapi sebenarnya 50 sen yang tak terbelah keluaran tahun 1967, 1968 dan 1969 yang sepatutnya dicari.  50 sen ni istilahnya ialah Sisi Bergerigi atau Milled Edge.  Itulah fakta yang kebanyakan orang khususnya yang bukan collector tidak tahu.  


50 SEN 1967 MILLED EDGE
GAMBAR DIAMBIL DARI KOLEKSI BEKOK....TERIMA KASIH
BOLEH LAWAT LINK KOLEKSI BEKOK UNTUK MAKLUMAT LANJUT

Nilai 50 sen Security Edge dianggarkan RM 45 untuk gred UNC tahun 1967 dan 1968.  Untuk tahun 1969 pula mungkin menjangkau RM500.

Nilai untuk 50 sen Milled Edge dianggarkan RM 1500 untuk tahun 1967, RM1800 tahun 1968 dan RM4000 untuk tahun 1969.  Semua dinilai untuk gred UNC ke atas sahaja.  

So, kalau ada simpanla untuk masa depan.  Sekian

68 ulasan:

  1. salam..saya pun macam saudara jugak..suka kumpul syiling yang rare2..setakat ni ada koleksi thn 1967 dgn 1968 jer..tak pernah lagi jmpa tahun 1969..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya ada 1969 jika nak hubungi saya 01119493632

      Padam
    2. Saya ada tahun 1969.jenis security edge.sapa nak blh kol 0176944528 hg blh runding.

      Padam
  2. wsalam...security edge ke milled edge? kalau ada milled edge untuk salah stu tahun pun dah bagus

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy ade 50 sen security edge 1967,68,69.,ada harga x??kalo bminat cal n wasap 0182175338

      Padam
    2. sy ade 50 sen security edge 1967,68,69.,ada harga x??kalo bminat cal n wasap 0182175338

      Padam
  3. Saya dah ada yg tahun 1968 dan 1969.. Masih mengharap dapat melengkapkan koleksi ke 3 tahun 1967..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya ada 1967 yang lebih.
      Nak tukar dengan 1969?

      Padam
    2. saya ada duit yg han cari tu

      Padam
    3. saya ada duit yg han cari tu

      Padam
    4. saya ada yanga awak cari itu 1967 jika awak nak sila hubungi 01119493632

      Padam
  4. Hye. Mcm mana nak tentukan syiling itu security edged ataupun milled edged ? Hahaha. Blurr ni..

    BalasPadam
  5. Milled edge rare. Yang palsu adalah security edge, tukar ke milled edge. Tp apapun keduanya adalah syiling lama. Yg menjadikan mahal sebab keluarannya sedikit.

    BalasPadam
  6. Sy pon ade gak 6 keping security edge..utk middle edge xpernah tahu ruoanya lg bernilai..

    BalasPadam
  7. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  8. Assamulaikum..saya ada sekeping 50 sen tahun 1971 berapa harga kalau saya nak jual

    BalasPadam
  9. Saya Ada Security edge 1969. Berminat boleh call 0199316674..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya ada sekeping security edge 50sen 1969,1968 dan 1967

      Padam
  10. Saya ada 50sen 1969 security edge,brp harga agak2nya?

    BalasPadam
  11. saya ada sekeping 50sen 1969..urgent nk pkai duit

    BalasPadam
  12. Saya ada 50sen 1967 securty edge...0148315997 blh hubungi sye

    BalasPadam
  13. saya ada syiling 1$ parlimen 1971 dan syiling yassin 7 keping.. berminat whatsapp atau call 0179688952..

    BalasPadam
  14. saya ada syiling 1$ parlimen 1971 dan syiling yassin 7 keping.. berminat whatsapp atau call 0179688952..

    BalasPadam
  15. saya ada syiling 1$ parlimen 1971 dan syiling yassin 7 keping.. berminat whatsapp atau call 0179688952..

    BalasPadam
  16. syiling 50sen security edge 1969. call/whatsapp 0148672747

    BalasPadam
  17. Sy ada syiling security edge 50sen 1967...call me 0174650646

    BalasPadam
  18. saya ada beberapa keping security edge tahun 67/68/69...berminat boleh kol atau wasap saya 0146062706

    BalasPadam
  19. saya ada 50sen s.e tahun 69 nak.jual rm200 minat call 01127545590 cod area jb..nak.cod aja ye

    BalasPadam
  20. Sy ada syiling 50 sen 67/68.. Berminat pm yus 0126581986.. Tq..

    BalasPadam
  21. Ramai yg masih bercita-cita nak menjual koleksi syiling mereka tapi tak mendalami dahulu ilmu ttg numismatik. Jika anda ingin menjual, anda juga perlu tahu sedikit ilmu ttg numismatik dan kalau boleh belilah buku yg sepatutnya. Jika anda ingin info yg agak detail, boleh rujuk malaysiancoin.com , tgk sendiri harga untuk gred vf (very fine) disana. Unc ( uncirculated) ialah gred yg sangat baik , oleh sbb itu harganya agak mahal. Biasanya gred unc dijaga rapi oleh collector bagi mengekalkan kondisi syiling tersebut. Saya nasihatkan janganlah asyik bertanya nilai syiling anda dan jgn mengharapkan nilai yg terlalu tinggi sebelum anda kaji dahulu nilainya. Malaysiancoin.com ialah rujukan yg bagus. Sila lawat website ini.
    -hafizi-

    BalasPadam
  22. Assalammualaikum..saya mempunyai wang syiliñg 50sen 1969..
    syiling 50sen 1969 for sale..
    For more infomation..pm
    Whatsapp 0145147446

    BalasPadam
  23. Assalammualaikum..saya mempunyai wang syiliñg 50sen 1969..
    syiling 50sen 1969 for sale..
    For more infomation..pm
    Whatsapp 0145147446

    BalasPadam
  24. Askum sy ada duit syiling 50 sen security edge...berminat cll 0137251200

    BalasPadam
  25. Sy ada duit 50 sen milled edge 1967 dan 1969.. kondisi UNC.. di jg rapi.. boleh dtg tgk.. whatsap/call 01123452813

    BalasPadam
  26. Sy ada duit 50 sen milled edge 1967 dan 1969.. kondisi UNC.. di jg rapi.. boleh dtg tgk.. whatsap/call 01123452813

    BalasPadam
  27. Saya ada rm 50 yg error trlebih kertas size besar dari biasa . Tulen dn asli
    Check google value rm600 1helai 2012
    2015 rm ???
    Berminat hubungi Nora 010 275 9192
    Tq

    BalasPadam
  28. Saya ada rm 50 yg error trlebih kertas size besar dari biasa . Tulen dn asli
    Check google value rm600 1helai 2012
    2015 rm ???
    Berminat hubungi Nora 010 275 9192
    Tq

    BalasPadam
  29. Syiling 50sen tahun1971 utk djual.berminat just whatssap 0199353512

    BalasPadam
  30. sy ada syiling 50sen terbelah thn 1967.kalau nak beli WhatsApp 0179271507

    BalasPadam
  31. sapa yang nak beli syilig 1967 1 keping berharga 50 ribu kalau tahun 1968 berharga 70 ribu sapa yang berminat sila hubungi saya balia no. 01119493633

    BalasPadam
  32. Saya ada duit syiling 50 sen 1969 berparit..siapa berminat boleh hubungi saya 0109499037

    BalasPadam
  33. Saya ada duit syiling 50 sen 1969 berparit..siapa berminat boleh hubungi saya 0109499037

    BalasPadam
  34. 50sen berparit 1968 =rm40 sms 016-3411405

    BalasPadam
    Balasan
    1. pada yang nak jual boleh pm saya , saya ambil harga yang tinggi whatsap 0174537400

      Padam
    2. nak jual whatsap saya 0174537400

      Padam
    3. Saya ade duit syiling 50 sen 1968
      Spe nk telefon 01124227082

      Padam
  35. 50 sen 1967,1968..kalau nk beli pd saya sila call atau ws 0108911394

    BalasPadam
  36. Saya ada 50 sen 1967,1968,1971,1973,1975,1978,1980,1981,1982,1983,1984,1988 spe nk telefon 0169398997

    BalasPadam
  37. Assalamualaikum sya ada syiling tahun 1971 dan syiling sisi sekuriti tahun 1968 klau berminat bole contact sya di no ny...01124245129

    BalasPadam
  38. Sy ada bos.. duit syiling lama 50 sen 1967 siapa berminat sila wsap sy.. athu sms no 0138633280

    BalasPadam
  39. saya ade syiling 50sen tahun 1967..siapa berminat email. nurulhuda02@yahoo.com

    BalasPadam
  40. Saya ada syiling 50sen tahun 1967,68,69. Sesiapa yang berminat nak beli boleh call saya atau whatsapp.
    My no:0135579949.

    BalasPadam
  41. Pada yg ada smpan 50sen secrty adge 67,68,69 tuu,smpan2 je la dlu...xpyh nk brangan leh jual..msih berlambak..xlaku pun..wat malu diri je nak jual syiling jnis 2 kt sini..yg di cari collector ni adalah jenis milled edge..jgn taksub sgt nak duit bnyk dgn jual 50sen...hahaha

    BalasPadam
  42. Sy mncari 50 sen 1969 yg x brparit - 018-2599392

    BalasPadam
  43. saya ada duit syiling 50 sen belah tengah 1967 dan 1968 0123747731

    BalasPadam
  44. Saya ada 50 sen security edge 1967 kalau
    Berminat contact 0143535844

    BalasPadam